Vrdnik – Irig

Opština Irig

Fruškogorska prestonica – Irig jeste varoš smeštena na južnim padinama Fruške gore, u samom srcu Srema. Prvi put se u dokumentima pominje 1225. godine. Po broju stanovnika i površini u kategoriji je manjih opština u Srbiji, ali po prirodnim lepotama i turističkoj ponudi sigurno je među prvima!

Irig ima bogatu istoriju. U srednjem veku bio je centar trgovine i ekonomski najznačajniji grad, i prvi je grad u Sremu koji je 1760. godine od cara Leopolda dobio pravo na održavanje dva vašara godišnje. U to vreme imao je više stanovnika nego ondašnji Beograd, ali je velika kuga u XVIII veku zaustavila rast i procvat Iriga.

Vremenom se Irig ipak oporavio i iznova postajao sve značajniji duhovni, obrazovni i kulturni centar. Godine 1829. osnovana je „Podluško–sremska biblioteka”, jedna od najstarijih biblioteka u Srba, a 1842. „Srpska čitaonica”, prva srpska čitaonica srpskog naroda. Od ukupno 16 fruškogorskih manastira polovina se nalazi na teritoriji opštine Irig (Krušedol, Grgeteg, Jazak, Novo Hopovo, itd.). Godine 1926. osnovana je „Fruškogorska voćarsko-vinogradarska zadruga”, koja je posle prerasla u nadaleko čuveni „Iriški podrum”, o čijim se vinima još uvek priča.

Danas iriška opština ima 12 naseljenih mesta, a pretežne delatnosti su poljoprivreda (voćarstvo i vinogradarstvo) i turizam (banjski, pre svega zahvaljujući Banji Vrdnik, te planinski, verski i vinski).

Irig se danas razvija u skladu sa onim što su mu priroda, istorija i geografski položaj omogućili. Shodno tome, sve manifestacije u opštini koje su kulturno–privrednog karaktera i koje je promovišu Opština Irig snažno podržava i radi na njihovoj promociji (Pudarski dani, Guščijada, Fijakerijada itd.).

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, na svega 70 km od Beograda, 23 km od Novog Sada, 15 km od Rume i 36 km od Sremske Mitrovice. Taj raj na zemlji smešten je na 240 m nadmorske visine, gde vlada umerenokontinentalna klima, sa sunčanim i toplim danima i dugom insolacijom od 2200 časova godišnje. S obzirom na postojanje termalnih voda u Vrdniku, povoljan geografski položaj i prijatnu klimu, banjski turizam je u ekspanziji, pa tako ova banja nudi preko 1.500 smeštajnih jedinica, među kojima su najatraktivnije one u sklopu hotela „Termal” i hotela iz „Promont” grupe – hotel „Premier Aqua”, hotel „Fruške terme” i etno-kompleks „Vrdnička kula”.

Hotel „Premier Aqua

Hotel „Premier Aqua” smešten je na izvoru lekovite termalne vode u Banji Vrdnik na Fruškoj gori. Predstavlja idealnu kombinaciju prirodne lepote Fruške gore i savremene tehnologije, spojenih da zadovolje potrebe i najprobirljivijih gostiju. Bogatstvo sadržaja i stručno osoblje razlog su tome što je ovaj hotel godinama unazad jedan od najnagrađivanijih turističkih objekata u Srbiji. Komforne 54 smeštajne jedinice, spa i velnes centar i vrhunski kulinarski specijaliteti internacionalne kuhinje pretvaraju boravak i odmor u užitak za sva čula.

Blagotvorno dejstvo lekovite vode koja se nalazi u bazenima ovog hotela poznato je vekovima unazad. Kupanje u termalnoj vodi posebno se preporučuje za oboljenja zglobova, mišića, ali i kod smetnji kao što su umor, stres i osećaj radne nesposobnosti.

Zbog benefita koje donosi termalna voda u okviru hotela „Premier Aqua” otvorena je jedna od najsavremenijih ordinacija za rehabilitaciju i fizikalnu medicinu – „Aqua Medica centar”. Lekovita svojstva termalne vode poznata su više od tri veka. Termomineralna voda kao prirodni lekoviti faktor sa jedinstvenim svojstvima i aktivnim supstancama – sumpor, natrijum, kalcijum, magnezijum i hidrokarbonati – ima pozitivan uticaj na sistem kostiju i zglobova, reumatske simptome, stanja kože i podstiče epitelizaciju.

Kvalitet ove ordinacije prepoznala je i Evropska spa asocijacija, koja je u maju 2019. godine hotelu „Premier Aqua” dodelila nagradu za najbolji inovativni medicinski spa centar u Evropi. Svesni da njihovi gosti zaslužuju samo najbolje, zaposleni u ovom centru trude se da se konstantno usavršavaju i da idu u korak sa aktuelnim trendovima. 

U hotelu „Premier Aqua” postoji više sala za sastanke, seminare i kongrese različitog kapaciteta, u kojima mogu da se organizuju predavanje, poslovni sastanak ili neki veći skup. Hotel poseduje ukupno pet sala za rad kapaciteta od osam do 100 gostiju.

  • Kongresna sala „Vrdnička kula” predviđena je za organizaciju sastanaka većih grupa (do 100 osoba); izuzetno je pogodna za seminare, simpozijume, kongrese i konferencije. U okviru sale nalazi se odvojena prostorija za simultane prevodioce. U sastavu ima i dve terase, sa predivnim pogledom na Frušku goru i Vrdničku kulu.
  • Kongresne sale „Piva” i „Tara” predviđene su za organizaciju grupa do 2 x 40 osoba; izuzetno su pogodne za manje seminare, radionice, konferencije i tim bilding. Neposredno uz salu nalazi se i „Premier bar”, prateći prostor za organizovanje pauza za kafu.
  • Executive sala” namenski je projektovana za sastanke izvršnih odbora i menadžmenta kompanija, a direktno je povezana sa salom „Biljarda”.
  • Sala „Biljarda” smeštena je na površini od 27 m2. Pogodna je za održavanje sastanaka izvršnih odbora kompanija, sa kapacitetom do osam osoba.

Između etno-kompleksa „Vrdnička kula” i hotela „Premier Aqua” nalazi se sportski kompleks okružen listopadnom fruškogorskom šumom. Na površini od oko dva hektara nalaze se dva terena za tenis i teren za košarku i odbojku, građeni po najvišim standardima.

Hotel „Premier Aqua” namenjen je hedonistima prefinjenog ukusa, koji vole da se na odmoru posvete telu i revitalizaciji organizma.

Etno-naselje „Vrdnička kula”

Etno-kompleks „Vrdnička kula” smestio se na fruškogorskom proplanku, okružen gustom listopadnom šumom najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji. Pri izgradnji kompleksa vodilo se računa da se koriste samo prirodni materijali – kao što su drvo i kamen, kako kompleks ne bi narušavao prirodnu lepotu planine i kako bi zajedno sa njom činio deo velike slike namenjene opuštanju savremenog čoveka, svim čulima.

Etno-kompleks „Vrdnička kula” smešten je ispod istoimene srednjovekovne kule, a okružen je zelenilom Fruške gore, na samo pola sata šetnje od hotela „Premier Aqua”.  Gosti imaju na raspolaganju 22 sobe i jedan apartman u etno-hotelu „Vrdnička kula” i deset bungalova – kućica za smeštaj. Hotel raspolaže velikom svečanom salom površine 600 m2 kapaciteta do 700 mesta, sa mogućnošću deljenja u tri celine za manji broj učesnika i predstavlja idealan prostor za organizovanje venčanja i drugih manifestacija. U okviru hotela „Vrdnička kula” nalazi se spa centar sa đakuzijem, saunom, parnim kupatilom, slanom sobom, viši tuševima, a poseban kuriozitet je kedrova sauna.

Rezervisati mesto na terasi etno-restorana, poručiti neko tradicionalno jelo uz čašu lokalnog fruškogorskog vina – pravo je uživanje u bajkovitoj scenografiji!

Za ljubitelje aktivnog odmora preporučuje se adrenalin-park, smešten iznad etno-kompleksa „Vrdnička kula”. Park je u vijugavom spustu od 450 m, sa preko 30 platformi za savlađivanje 30-ak smerova različite težine i visinske razlike od preko 50 m.

Ukoliko gosti tragaju za još više adrenalina, uskoro će u ponudi biti i zip-lajn koji kreće sa izletišta Zmajevac ka „Vrdničkoj kuli” u dužini od 1500 m, koju posetilac prelazi brzinom 70 – 90 km/h, dok mu pogled doseže do najudaljenijih fruškogorskih pejzaža.

Hotel „Fruške terme”

Novi luksuzni hotelski kompleks na Fruškoj gori „Fruške terme” deo je firme „Promont Group DOO”, koji u okviru svog poslovanja poseduju ogranke – hotel „Premier Aqua 5*” i etno-kompleks „Vrdnička kula 4*”.

„Fruške terme” predstavljaju prvi luksuzni hotelski kompleks u Srbiji koji objedinjuje devet termalnih bazena, najsavremenije konferencijske sale, spa i velnes centar, te medicinski blok.

Hotel će raspolagati brojem od 216 smeštajnih jedinica i devet bazena sa termalnom vodom, dubine oko 140 cm i različitih površina, a šest bazena će moći da se koristi i preko zime. Dva tobogana i mali bazen sa interesantim sadržajem za decu sigurno će privući veliki broj porodica, koje će u njemu moći da uživaju tokom cele godine. Bazeni su građeni po visokim standardima, od inoksa koje pravi austrijska kompanija i prvi su bazeni ovog tipa u Srbiji.

Na površini od 46.000 m² „Fruške terme” postaće omiljeno mesto za domaće i strane turiste. Banja Vrdnik iz godine u godinu beleži stalni porast noćenja, kako zbog idealne lokacije, Nacionalnog parka Fruške gore, blizine Beograda (70 km) i Novog Sada (23 km), tako i aerodroma koji se nalazi na samo 45 minuta vožnje.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Termal”

Kompleksu Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Termal” u Vrdniku priroda je nesebično dala sve svoje najlepše. Pored termomineralne vode i drugih prirodnih lekovitih svojstava, on leči i lepotom. Termalna voda je konstantne temperature od 32,8º C, što je svrstava u hipotermalne vode sa širokim spektrom delovanja na ljudski organizam, a čist vazduh sa velikim sadržajem ozona svrstava „Termal” u red vazdušnih banja.

Lepota ovog predela davno je privukla ljudsku pažnju, pa se Vrdnik u pisanim dokumentima prvi put pominje još 1315. godine, i to kao mesto po imenu Rednik, koje se dugo razvijalo uz istoimeni manastir. Za razvoj Vrdnika od najveće važnosti bili su otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak njegove eksploatacije 1804. godine. Još tridesetih godina prošlog veka začeta je zdravstvena delatnost u Vrdniku, a najveći „krivac” za to bila je sama priroda, koja je učinila da termalna voda prodre u južno okno rudnika. Rudari su odmah uvideli da duži boravak u toploj vodi povoljno deluje na kostobolju i povređena tkiva, pa su iskopali tri manja bazena i koristili ih za lekovite kupke, čime su udarili temelje banjskom i zdravstvenom turizmu ovog kraja.

Danas Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Termal” ima savremeni objekat ukupne površine 11.000 m2 i pet bazena sa termalnom vodom – otvoreni olimpijski i dečji, zatvoreni rekreativni, dečji i terapeutski. Raspolaže brojem od 254 ležaja u trokrevetnim, dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama i apartmanima, zatim dvama restoranima i aperitiv barom.

U objektu se nalazi poslovni centar sa modernom kongresnom dvoranom kapaciteta 500 mesta i salom za sastanke kapaciteta 25 mesta, koje su opremljene adekvatnom tehničkom opremom.

Osim po lepoti, „Termal” je, što je mnogo bitnije, poznat i po uspešnom lečenju širokog spektra oboljenja, kao što su sve degenerativne bolesti lokomotornog sistema, zapaljenski reumatizam u fazi remisije, vanzglobni reumatizam, povrede mekih tkiva, posttraumatska stanja ekstremiteta, multipla skleroza, reumatoid artritis, stanja posle cerobrovaskularnih insulta, periferne oduzetosti, psorijaza, Parkinsonova bolest, sportske povrede, i brojna druga oboljenja – kao i po pružanju usluga u cilju unapređenja zdravlja.

Da bi lečenje ovih oboljenja bilo izvedeno na najvišem mogućem nivou neophodna je vrhunska oprema, a „Termal” raspolaže savremenom opremom za pružanje svih metoda fizikalne medicine i rehabilitacije, kao što su: hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija, parafin, krioterapija, terapija laserom, magnetoterapija, dolor klast,  akupunktura, a od nedavno su takođe nabavljeni hiperbarična komora, i aparat za merenje koštane gustine DEXA. U Specijalnoj bolnici radi tim lekara fizijatara i akupunkturologa, viših i srednjih terapeuta i medicinskih sestara, koji svojim budnim okom i stručnim radom kontrolišu programe rehabilitacije pacijenata.

Posetiocima je posebno interesantna činjenica da su u neposrednoj blizini „Termala” brojni kulturno–istorijski spomenici, među kojima se, lepotom i vrednošću kulturnog blaga, posebno ističe 16 fruškogorskih manastira. Tu su i: veliki broj atraktivnih izletišta Nacionalnog parka Fruška gora, Vrdnička kula – lokalitet iz rimskog doba, arheološko nalazište Sirmijum, a nešto dalje i Petrovaradin sa impozantnom tvrđavom, te Sremski Karlovci sa čuvenom Patrijaršijom i vinskim podrumima, kojima obiluje i sama iriška opština.