Prolom Banja

Prolom banja nalazi se na jugu Srbije, na istočnim padinama planine Radan. Poznata je, pre svega, po lekovitoj Prolom vodi, koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti: visokoalkalna (Ph 8,8 – 9,2), niskomineralizovana (suvi ostatak 148 mg/l), bikarbonatna. Zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama Prolom vode, u Prolom banji uspešno se leče bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, reumatizam i kožne bolesti.

U čitavom kompleksu hotela „Radan” gostima je omogućeno da budu u kontaktu sa Prolom vodom. Isto tako, svi medicinski i velnes tretmani zasnovani su na Prolom vodi i jedinstvenom Prolom blatu. Efekat lečenja i relaksacije pojačava se primenom balneoloških i fizikalnih tretmana, boravkom na čistom i svežem vazduhu i šetnjama po netaknutoj prirodi Prolom banje. Poboljšanju opšteg stanja zdravlja doprinose nadmorska visina (550–668 m) i umerenokontinentalna klima sa velikim brojem sunčanih dana u godini.

Lekarski pregledi i tretmani odvijaju se svakodnevno, uključujući vikende i praznike, kako bi gosti što bolje iskoristili vreme provedeno u Prolom banji. U samom hotelu organizovana je i 24-časovna zdravstvena zaštita. Nakon dolaska pacijenta u Banju, dežurni banjski lekar zadužen je za proveru njegovog zdravstvenog stanja i određivanje adekvatnih terapija. Tokom boravka mogu se koristiti i kontrolni pregledi, a na kraju boravka – i završne konsultacije sa lekarom, sa preporukama o daljem lečenju i pijenju Prolom vode u kućnim uslovima.

Od dijagnostike, gosti mogu da koriste usluge laboratorije, ultrazvučni pregled abdominalnih organa, srca, štitaste žlezde i koštano-zglobnog sistema i osteodenzitometriju. U medicinskom centru hotela „Radan” na raspolaganju je i veliki broj tretmana (hidroterapija, peloidoterapija, elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvučna terapija, fototerapija, kineziterapija, ručna masaža i dr.). U terapijske svrhe peloid Prolom banje meša se sa Prolom vodom, tako da poprima i osobine Prolom vode. Posle odgovarajuće pripreme, aplikuje se u vidu obloga na oboleli deo tela, a kod kožnih bolesti premazuje se deo tela ili celo telo.

Pored lečenja i prevencije, Prolom banja pruža i velike mogućnosti za odmor i relaksaciju. U okviru novog velnes centra koji je otvoren 2017. godine, a koji se prostire na preko 2000 m2 i tri nivoa, gostima su na raspolaganju sadržaji osmišljeni da opuste, neguju i leče. Veliki broj sauna, parnih kupatila, relaks zona, Kneipp staza i posebno osmišljenih velnes masaža, samo su deo bogatog programa. Posebne atrakcije u novom velnes centru jesu bazen otvoreno-zatvorenog tipa, sa predivnim panoramskim pogledom na crkvu Preobraženja Gospodnjeg, i đakuzi bazen sa prirodnom Prolom vodom i morskom solju – takozvano „Prolom more”. Sastavni deo centra jeste i salon lepote sa tretmanima prilagođenim ženskoj populaciji (manikir, pedikir, dijamantska mikrodermoabrazija, infracrvena kapsula, kvantna soba). Za sve koji žele da ostanu vitki i u dobroj formi tokom boravka postoje teretana i fitnes sala, a kako bi im boravak bio što interesantniji, otvorena je i sala za zabavu.

Za goste koji svoj odmor žele da provedu aktivno, Prolom banja je omogućila širok spektar različitih aktivnosti za rekreaciju. Gostima su na raspolaganju bazeni na otvorenom i u zatvorenom prostoru, sportski tereni za male sportove, šah na otvorenom, mnogobrojne „staze zdravlja”, dok najmlađi mogu da uživaju sa animatorom u igraonici na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Služba rekreacije u Prolom banji svakodnevno organizuje vežbe na otvorenom i šetnje „stazama zdravlja” u okolini. Takođe, sa fizioterapeutima se organizuju vežbe u vodi, svakog dana. Za goste hotela u Prolom banji više puta nedeljno se organizuju izleti u pratnji banjskog vodiča do lokaliteta u bližoj i daljoj okolini: do Đavolje varoši, crkve Preobraženja Gospodnjeg u Prolom banji, Lazarice, punionice Prolom vode, do prvih zadužbina Stefana Nemanje iz XII veka, te neolitskog nalazišta Pločnik. Tokom čitave godine održavaju se muzičke večeri, etno-kokteli, nastupi kulturno-umetničkih društava, gostovanja pozorišta, pesničke večeri, izložbe i drugi kulturno-umetnički sadržaji.

Tokom letnjih meseci, gostima je na raspolaganju mini-akva-park na otvorenom, sa bazenima i dvama toboganima. Bazeni su punjeni Prolom vodom, a gosti mogu da isprobaju i Prolom pivo, čiji je glavni sastojak jedinstvena Prolom voda. Na jednoj od omiljenih staza za šetnju, uz samu prolomsku reku, nalaze se etno-kuća sa postavkom seoskog domaćinstva sa početka prošlog veka i restoran sa specijalitetima pripremljenim ispod sača: jagnjetina i teletina, pita rednica, kupus, pasulj prebranac i dr. U ponudi su i hleb iz crepulje, domaći sitni kolači i ostali specijaliteti karakteristični za ovaj deo Srbije.

Prolom banja je interesantna i tokom zimskih meseci, jer gosti mogu da uživaju u čarima velnes centra, poluotvorenom bazenu, opuštajućim masažama i drugim sadržajima, dok će smeštaj u hotelu „Radan”, bilo da je u pitanju standardna dvokrevetna soba, tzv. komfort soba ili apartman, učiniti da se preporode i iz Banje odu puni utisaka!