Lukovska Banja

Lukovska banja se nalazi na jugu Srbije, na istočnim padinama planine Kopaonik. Sa svojim 681 metrom nadmorske visine predstavlja najvišu banju u Srbiji. Klima je umerenokontinentalna, sa velikim brojem sunčanih dana u godini.

Karakterišu je obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i čist planinski vazduh. Po broju izvora i njihovoj izdašnosti (preko 100 l/s), raznovrsnosti sastava i opsegu temperature, Lukovska banja je među najbogatijim u zemlji. Temperatura vode je od 28° C do 69° C i nalazi se u medicinskim centrima hotela „Kopaonik” i „Jelak”. Termomineralne vode uspešno se koriste u lečenju reumatizma, osteoporoze i osteopenije, svih vrsta sportskih povreda, te stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano–zglobnom sistemu.

Kao posebna turistička atrakcija u Lukovskoj banji ističe se klimatorijum sa prirodnim inhalatorijumom, jedini takve vrste u Srbiji.

Na malom prostoru nalazi se veliki broj izvora, različitog sastava i temperature, koji pomažu da se očuva zdravlje i popravi opšte stanje organizma. Na ovom prostoru primenjuju se klimatološke procedure i prirodne inhalacije. Klimatorijum se sastoji iz virova, prirodnog inhalatorijuma i Kupatila kralja Milutina. Virovi predstavljaju male prirodne bazene za lokalne kupke i u ovim bazenima dolazi do spontanog izviranja termomineralne vode. Temperatura vode u virovima kreće se od 33° C u najhladnijem do 44° C u najtoplijem delu. Koriste se uglavnom za lokalne kupke perifernih zglobova (stopala, kolena, šake i laktovi). U Kupatilu kralja Milutina primenjuju se balneoterapijske kupke u termomineralnoj vodi, temperature od 42° C do 44° C. Prirodni inhalatorijum se nalazi uz samu obalu reke i obuhvata veći broj okamenjenih cevi kroz koje izlazi termomineralna voda, a udisanje vazduha preporučuje se obolelima od reumatskih bolesti, hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa i povećanih masnoća u krvi.

Medicinski centri u Lukovskoj banji kombinuju raspoložive prirodne faktore (voda, blato, gas i klima) sa savremenom dijagnostikom i tretmanima. Lekarski pregledi i tretmani obavljaju se svakodnevno, uključujući vikende i praznike, kako bi gosti na najbolji način iskoristili vreme provedeno u Banji. Uz stručnu podršku lekara, gosti mogu da koriste razne vrste terapija, poput hidroterapije, elektroterapije, peloidoterapije, ručnih masaža i dr. Da gost ovde može da bude sasvim siguran po pitanju zdravstvenog stanja kazuje i podatak da je u hotelima „Kopaonik” i „Jelak” organizovana i 24-časovna zdravstvena zaštita.

Pored prevencije i lečenja, Lukovska banja pruža izvanredne mogućnosti za aktivan odmor i rekreaciju tokom cele godine. Hoteli i okolina Lukovske banje nude brojne mogućnosti, pri čemu su bazeni sa termalnom vodom, sportski tereni i balon-hala sa profesionalnom podlogom tek deo bogate turističke ponude. Služba rekreacije u Lukovskoj banji svakodnevno organizuje vežbe na otvorenom i šetnje stazama zdravlja u okolini Banje, kroz prirodu i pored kulturno-istorijskih  znamenitosti. Pojedine staze su pogodne i za vožnju bicikla. Staze su različite dužine i težine, pa su tako i obeležene. Za goste hotela više puta nedeljno organizuju se izleti u pratnji banjskog vodiča do lokaliteta u bližoj i daljoj okolini (crkva Svetog Đorđa u Banji, crkva Svetog Mine u selu Štava, Prolom banja, Đavolja varoš, crkve iz XII veka u Kuršumliji, neolitsko naselje Pločnik i Nacionalni park „Kopaonik”). Tokom godine se održavaju muzičke večeri, etno-kokteli, nastupi kulturno-umetničkih društava, gostovanja pozorišta, pesničke večeri, izložbe i drugi kulturno-umetnički sadržaji.

Lukovska banja tokom cele godine pruža odlične uslove za pripreme sportskih ekipa. Nadmorska visina od 681 m idealna je za fizičke pripreme, a termalna voda za relaksaciju mišića i celokupnog organizma nakon napornih treninga. Sportska balon-hala sa profesionalnom podlogom, spoljašnji tereni (teren za male sportove: mali fudbal, košarka, rukomet, odbojka, tenis/beton), bazeni i staze zdravlja na raspolaganju su sportistima svakog dana. U Lukovskoj banji svake se godine održava Letnji teniski kamp, koji je još 2010. godine osnovala Jelena Genčić, prvi trener Novaka Đokovića. Kamp okuplja tenisere uzrasta od devet do 14 godina, iz celog sveta.

Velnes centri u Lukovskoj banji predstavljaju prave oaze mira u kojima gosti mogu da se opuste i da na prirodan način postignu balans tela, uma i duha. Sva blagotovorna svojstva termomineralnih voda, pare i toplote u službi su uživanja, opuštanja i oslobađanja od svakodnevnog stresa. U hotelu „Kopaonik” na raspolaganju su tople klupe, slana soba, parno kupatilo, sauna, đakuzi bazen, tropske kiše i bazeni, a u hotelu „Jelak” – slana soba, tople klupe, đakuzi, saune, bazeni na otvorenom i poluotvoreni bazen.

Tokom zimskih meseci u Lukovskoj banji mogu da se kombinuju aktivnosti na snegu sa spa tretmanima za opuštanje. U blizini hotela nalazi se ski-staza sa ski-liftom, dužine 300 m, opremljena sistemom za veštačko osnežavanje. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja ski-opreme. Gostima su i tokom zimskog perioda na raspolaganju bazeni na otvorenom i u zatvorenom prostoru, sa termomineralnom vodom temperature od 33° C do 35° C, kao i velnes centri sa mnogobrojnim uslugama.

Tokom letnjih i jesenjih meseci gostima je na raspolaganju etno-restoran „Lukovske kolibe”, koji se nalazi u predivnom ambijentu, na ušću Trebinjske u Lukovsku reku. Restoran priprema specijalitete potkopaoničkog kraja, ispod sača, a uz ručak je obavezno i jedinstveno Prolom pivo. Za prijatne trenutke odmora uz kafu, ukusne kolače domaće poslastičarnice ili neki drugi specijalitet ovog kraja – na raspolaganju su kafe-barovi kod recepcije ili u letnjoj bašti, u oba hotela.