Atomska banja

Gornja Trepča

„Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi”, kaže čuvena poslovica. Zato Atomsku banju u Gornjoj Trepči, u kojoj već vekovima izvire zdravlje, posećuje hiljade obolelih. Simbolika vode značajna je u duhovnosti. Zagnjurivanje u vodu simbolizuje preporod i povratak u pređašnje stanje, a izlaženje iz vode – nastanak novog života. To je i dokaz da se od davnina zna za blagotvorne moći vode u lečenju brojnih bolesti.

Hiljadama godina voda se od središta zemlje probija ka površini. Eonima se pročišćava i obogaćuje lekovitim sastojcima nataloženim u zemljinoj kori. Takva, lekovita i zagrejana magmom, teče Gornjom Trepčom, gde izvire zdravlje i gde još od antičkog doba bolesni nalaze lek, a umorni okrepljenje!

Klima i položaj

Na samo 140 km od Beograda nalazi se jedinstvena Atomska banja. Okružena šumovitim brdima i planinama, na nadmorskoj visini od 460 m, predstavlja jedinstvenu oazu mira i tišine. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačak, Gornji Milanovac i Kraljevo, 18 km udaljena od Čačka, 9 km od Gornjeg Milanovca (preko Vujna), a 140 km od Beograda auto-putem „Miloš Veliki” (oko 1 sat i 30 minuta vožnje).

Uzimajući u obzir povoljne klimatske činioce i netaknutu prirodu u kojoj je banja smeštena, može se reći da ona predstavlja idealno mesto za boravak čoveka svakodnevno izloženog stresu i štetnim uticajima iz vazduha, vode, hrane. Povratak prirodi je iskonska težnja sve većeg broja ljudi, a ovaj ekološki biser pruža mogućnost njenog ostvarenja.

Klima je izuzetno blaga, umerenokontinentalna. Temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i četinarskom šumom površine pet hektara, koja čitavom predelu daje dodatno nezaboravan izgled!

Istorijat

Lekovita svojstva Atomske banje Gornja Trepča poznata su od davnina – pretpostavlja se od rimskog perioda. Godine 1890. izgrađeno je prvo banjsko kupatilo, tako da se ova godina smatra zvaničnim početkom banjskog turizma. Početkom 1970. godine Balneološki institut iz Beograda je, posle fizičko–hemijskih analiza termomineralne vode, Gornju Trepču uvrstio u red prirodnih lečilišta. Atomska banja je 2008. godine privatizovana i nakon toga je u potpunosti rekonstruisana, a uslovi rehabilitacije i boravka u Banji dovedeni su na evropski nivo. Početkom 2012. završen je novi objekat – „Vujan”, koji je doneo novu dimenziju rehabilitaciji i smeštaju posetilaca. U Atomskoj banji je 2010. godine osnovana i Specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloških bolesti.

Termomineralna voda

Atomska banja je specifična po svojim balneološkim svojstvima. Termomineralna voda Atomske banje slabo je alkalna, hidrokarbonatna, oligomineralna akratoterma. Temperatura vode je 29,8° C. Ovo je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda na teritoriji naše zemlje, a prve hemijske analize datiraju još iz 1904. godine (dr Zege, dr Nikolić).

Zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika ova voda je prava retkost. Koncentracije mikroelemenata, makroelemenata, ali i radioaktivnih elemenata, kao i njihovi međusobni odnosi, daju joj specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva.

Efikasnost rehabilitacije u ovoj ustanovi potvrđena je kliničkim studijama sprovedenim prethodnih godina na velikom broju pacijenata koji su bili na tretmanu u Klinici za rehabilitaciju. Pacijenti su pregledani, po unapred utvrđenim protokolima, pre i posle tretmana. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da je došlo do statistički značajnog poboljšanja kod pacijenata obolelih od Sclerosis multiplex, u svim istraživanjima. Praćeni parametri bili su: zamor, spasticitet, jačina mišićne snage, koordinacija. Kompletni rezultati studija objavljeni su u eminentnim medicinskim časopisima (Disability and Rehabilitation) i prezentovani na međunarodnim kongresima iz više medicinskih oblasti.

Posebno je značajno istraživanje koje je u toku, a sprovode ga Zentrum fur Molekulare Neurobiologie, University Hospital Hamburg – Eppendorf, Institut za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Klinika za rehabilitaciju Atomska banja. Izveden je eksperiment na laboratorijskim životinjama kojima je povređena kičmena moždina, nakon čega su tretirani termomineralnom vodom iz ove ustanove (kontrolna grupa je tretirana običnom vodom za piće). Prvi rezultati više su nego zadovoljavajući, a objavljeni su u časopisu Neural Regeneration Resarch (Volume 9, 2014.). Istraživanje se nastavlja i trebalo bi da u budućnosti u potpunosti rasvetli fiziološke mehanizme dejstva ove vode.

Indikacije

Mineralne vode koje su ispitane na teritoriji Gornje Trepče mogu da se koriste za medicinsku rehabilitaciju obolelih od neuroloških bolesti. Naročito se pokazala efikasnom kod Sclerosis multiplex, reumatskih bolesti (zapaljenjskih i degenerativnih), kao i bolesti gastrointestinalnog trakta i perifernih krvnih sudova. Niz činilaca koji u Atomskoj banji udruženo deluju (mineralna voda, umerena klima, čist planinski vazduh, povoljno magnetno polje, te povoljni režim ishrane, sna, odmora i razonode), međusobno se dopunjujući, omogućavaju jačanje i oporavak organizma iscrpljenog dugotrajnom bolešću i rehabilitaciju određenih kategorija bolesnika, sa ciljem da se osposobe za što aktivniji i samostalniji život.

Reumatske bolesti

Hronične inflamatorne bolesti:

 • Artritis;

Degenerativne reumatske bolesti:

 • Artroze;
 • Spondiloze, diskartoze, diskopatije.

Vanzglobni reumatizam:

 • Mioziti, fibroziti, panikuliti.

Metaboličke reumatske bolesti:

 •  

Neurološke bolesti

Bolesti centralnog nervnog sistema:

 • Multipla skleroza;
 • Stanje posle preležanog cerebrovaskularnog inzulta;
 • Cerebralna paraliza;
 • Posttraumatske mijelopatije;
 • Stanja posle preležanog mijelitisa i encefalomijelitisa;

Bolesti perifernog nervnog sistema:

 • Polineuropatije;
 • Mononeuritisi, polineuritisi;
 • Traumatska oštećenja nerava.

Terapije

Kompletan balneofizikalni tretman sprovodi se u terapijskim blokovima koji su opremljeni najsavremenijom medicinskom opremom. Tretman je individualno doziran za svakog pacijenta, u skladu sa njegovom osnovnom bolešću i opštim zdravstvenim stanjem. Podrazumeva, prvenstveno, hidroterapiju, kineziterapiju, elektoterapije, laseroterapiju, magnetoterapiju, kao i manuelnu masažu. Visokom kvalitetu medicinske usluge doprinosi tim edukovanog kadra sačinjen od lekara specijalista iz nekoliko medicinskih oblasti (fizijatri, neurolozi, reumatolozi, internisti), fizioterapeuti, medicinske sestre i drugo osoblje.

Hidroterapija se sprovodi u bazenima, kadama, kao i podvodna masaža, biserna kupka. Voda svojim mehaničkim, termičkim, a naročito hemijskim dejstvom (resorpcija lekovitih minerala kroz kožu u dublja tkiva) dovodi do znatnog poboljšanja funkcije mišićnih, nervnih i drugih tkiva.

Kineziterapija podrazumeva lečenje pokretom i obavlja se u kinezi sali sa svim potrebnim rekvizitima i pod stručnim nadzorom viših fizioterapeuta i fizijatara.

Elektroterapije (galvanska, interferentna, dijadinamične struje, elektrostimulacija): primena struja koje pozitivno utiču na metabolizam svih tkiva.

Laseroterapija: primena svetlosnog zraka, prvenstveno u cilju otklanjanja bola i smanjenja otoka.

Magnetoterapija: poboljšanje mikrocirkulacije i regulisanje poremećenog magnetnog polja.

Ultrazvučna terapija: pozitivan uticaj mehaničkog talasa na smanjenje bola, otoka i zapaljenja. Poboljšava cirkulaciju na principu mikromasaže tkiva, čime pojačava lokalni metabolizam.

Radna terapija: sprovodi se uz pomoć raznih pomagala, a za cilj ima povećanje pokretljivosti zglobova i vraćanja obolelih segmenata u funkciju.

Manuelna masaža: primena posebnih hvatova i pokreta terapeuta na pacijentu. Ima tonizirajući, relaksirajući i stimulativni efekat.

Ortokin (Orthokin) terapija

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gornja Trepča” tradicija je da se prate savremeni trendovi, kako u opremanju tako i u lečenju. Uvođenje novih medicinskih procedura omogućiće pacijentima da dobiju kvalitetniju uslugu i da se efekti njihovog oporavka podignu na viši nivo. Tako se od kraja 2013. godine počelo sa jednom metodom koja pripada oblasti regenerativne medicine i Atomska banja je jedna od nekoliko ustanova u Srbiji u kojoj se ova metoda primenjuje. Posebno je važno to što se primenom ove metode i klasične rehabilitacije koju nudi Atomska banja multiplifikuju povoljni uticaji na obolela tkiva i organe. Konkretno, ovde se radi o lečenju zglobova, kičmenog stuba i povređenih mišića, tetiva i ligamenata.

Ortokin terapijski sistem pomaže u zaštiti hrskavice.

Zaštitni protein IL-1 ra prirodni je sastojak krvi. Njegova se količina, zajedno sa nekim drugim zaštitnim proteinima, povećava u procesu primene kondicioniranog krvnog seruma, koji čini osnovu medicinskog proizvoda ortokin, a koji se u zahvaćeni zglob aplikuje u vidu injekcije. Ortokin terapija se uspešno primenjuje još od 1997. godine. U mnogobrojnim studijama potvrđuje se dejstvo kondicioniranog krvnog seruma ortokin u smanjenju bolova u zglobovima i povećanju pokretljivosti zgloba. Kontinuirani proces propadanja hrskavice u osteoartritisom zahvaćenim zglobovima se usporava.

Indikacije za ortokin terapiju:

 • Osteoartritis kolena, kuka, ramena, lakta i skočnog zgloba;
 • Traumatske povrede hrskavice zgloba;
 • Traumatske rupture muskulature;
 • Patološke promene tetiva i ligamenata;
 • Druga zapaljenjska i posttraumatska stanja.

Smeštajni kapaciteti

Atomska banja obuhvata nekoliko objekata sa ukupno 122 smeštajne jedinice i 277 kreveta. Objekti su moderna zdanja, sa jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima, potpuno prilagođeni potrebama pacijenata – čak i najzahtevnijeg gosta.

Atomska banja raspolaže sledećim smeštajnim kapacitetima:

 • Stacionar sa 102 postelje u jednokrevetnim, dvokrevetnim, višekrevetnim sobama i apartmanima;
 • „Vujan” sa 122 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima;
 • Bungalovi sa 45 postelja (dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni);
 • Velnes blok sa apartmanima i terapijskim blokom.

Novim objektom „Vujan” Atomska banja je obogatila svoju ponudu za 122 ležaja, odnosno 52 jednokrevetne i dvokrevetne sobe i pet dvosobnih apartmana. Sve sobe su luksuzno opremljene visokokvalitetnim nameštajem, LCD televizorima, telefonom, internetom, kao i klimatizacijom. Posebna pažnja posvećena je kupatilima, koja svojim dimenzijama i sanitarijom, prilagođenim osobama sa posebnim potrebama, boravak čine još komfornijim. Tu su i savremeno opremljen hidroblok sa hidromasažnim kadama, sale za kineziterapiju, ručnu masažu, radnu i elektroterapiju, lekarske ordinacije, lift i konferencijska sala sa 50 sedišta.

Turistička ponuda

Ugostiteljska ponuda, ljubaznost i vrhunski domaći specijaliteti nešto su po čemu se Banja prepoznaje i pamti. Restoran raspolaže brojem od 185 mesta u salama za ručavanje i 60 mesta na terasi.

Boravak u Atomskoj banji predstavlja i jedinstvenu priliku za upoznavanje bogate tradicije, običaja i modernog stvaralaštva centralne Srbije. Gosti u okviru aranžmana imaju priliku da posete sledeće izuzetne znamenitosti: manastire ovčarsko-kablarske klisure, manastir Vujan, Mokru goru i Zlatibor, Etno-park Terzića avlija i Potpećku pećinu, grad Čačak. Tokom letnjih meseci organizuje se „Kulturno leto” u okviru kog nastupaju kulturno-umetnička društva, pesnici, pozorišne trupe, muzičke grupe…