Istorijat

Udruženje banja Srbije je osnovano 12.juna 1970.godine, u Vrnjačkoj Banji, kao odgovor na najavu države da će ukinuti rehabilitaciju u banjama o trošku države. Vizionari onog vremena, predsednici banjskih opština, direktori centara za rehabilitaciju, univerzitetski profesori, znali su da samo zajedno mogu da se izbore za boljitak naših banja.

Udruženje je nastalo kao potreba organizovanog delovanja svih struktura u banjama i klimatskim lokalitetima radi racionalnog korišćenja prirodnih lekovitih faktora u svrhe zaštite i unapređenja zdravlja naroda – kao njihovom osnovnom i tradicionalnom opredeljenju.
Broj članova Udruženja je za nepunih deset godina od njegovog osnivanja, došao do cifre od dve stotine, što dovoljno govori ne samo o kvalitetu njegovog rada, nego i o potrebi privrednih (pa i političkih) subjekata u banjama da definisu sve pojedinačne probleme, koji mogu biti opšti. Time je stvorena platforma koja i danas predstavlja osnovu našeg nastupa prema resornim ministarstvima, državnim institucijama, medijima. Od samog početka rada, osnovu našeg delovanja činilo je uticanje na odnos države prema, nesumnjivo, najbogatijem resursu koji posedujemo – banjama.

Od 1990. godine, nakon učešća na mnogim manifestacijama, Udruženje kreće u ozbiljan posao organizovanja „Turističke berze banja“, u Vrnjačkoj banji. Tu, prvu Berzu, otvorio je tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ, Marjan Rožič. Usledilo je još 18 berzi, koje su se odvijale u dva glavna segmenta: izlagački i stručni. Svaka od njih je na svoj način bila ne samo specifična, već i jedina koja se bavi zdravstvenim turizmom Srbije. Nekako u isto vreme, postajemo najozbiljniji partner Beogradskog i Novosadskog sajma turizma, što traje i danas.
Dugogodišnje iskustvo u organizaciji ovako ozbiljnih događaja, dalo nam je mogućnost da krenemo u jednu novu priču, Kongres banja sa međunarodnim učešćem, koji smo četiri godine organizovali u Vrnjačkoj Banji. Najveća imena iz domaćeg i inostranog miljea stručnjaka u oblasti balneologije, turizma i ekonomije, bili su predavači na našim Kongresima banja.
Sinonim za organizatora važnih događaja, konačno smo potvrdili septembra 2013. godine u Aranđelovcu, kada je Srbija bila domaćin 3. Balkan Spa Samita. Stotinu učesnika iz deset zemalja Evrope, u četiri dana, tražilo je odgovor na veoma važno pitanje: mogu li zemlje Balkana da budu nov turistički proizvod na tržištu Evrope? Sudeći po zaključnom dokumentu Samita, mogu.