Bukovička

 

 

SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU „BUKOVIČKA BANJA“ ARANĐELOVAC

Bukovička banja je smeštena u srcu Šumadije, u centru Aranđelovca, u podnožju šumovite planine Bukulje (696 m nadmorske visine). Aranđelovac je udaljen od Beograda 74 km autoputem preko Mladenovca. Udaljenost od Kragujevca je 55 km, Mladenovca oko 22 km, Topole 14 km I Lazarevca oko 33 km.

Park Bukovičke Banje je jedinstven muzej najveće savremene zbirke skulptura na otvorenom, u jednom materijalu – belom venčačkom mermeru, i može se porediti sa nekoliko čuvenih svetskih parkova skulptura – Oterlou u Holandiji ili Hjuston i Forvert u Teksasu.

Pored četiri izvora hladne mineralne vode temperature 13-14°C, postoji i hipotermalni izvor sa temperaturom vode od 25°C. Izvorske mineralne vode se razlikuju po temperaturi, količini ugljene kiseline i koncentraciji mineralnih sastojaka. Mineralna voda je natrijum karbonatna i kalcijum hidrokarbonatna, gvoždjevita i ugljeno-kisela.

Institucija u kojoj se leče pacijenti u Bukovičkoj banji je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja” Aranđelovac, koja za lečenje i rehabilitaciju, osim mineralne vode koristi i glinu.

U obavljanju zdravstvene delatnosti Specijalna bolnica pruža preventivne, dijagnostičke i terapijske usluge iz: fizikalne medicine i rehabilitacije, pedijatrije, interne medicine, medicine sporta i odgovarajućih užih specijalnosti; laboratoriske dijagnostike i medicinskog snabdevanja.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja” Aranđelovac je jedina Ustanova u Srbiji koja u svom sastavu ima Odeljenje za lečenje, rehabilitaciju i edukaciju dece i omladine obolele od šećerne bolesti.

Istorija

Blagotvorne vode Bukovičke banje otkrivene su u ataru sela Bukovik, po kojem je sama banja i dobila ime. U početku su za njenu lekovitost znali meštani, čobani i slučajni prolaznici, ali kako se brzo pročula zbog lekovitosti, banja je postala najcenjenije i najposećenije banjsko lečilište i centar modenskog života Srbije 19. veka. Prvi pisani tragovi o korišćenju mineralne vode datiraju iz vremena pre 1811. godine. Pouzdano se zna da je jedan od pacijenata koji je dolazio da okrepi svoje zdravlje na izvoru vode bio je prosvetitelj i pisac, Dositej Obradović.

Prvi izvor je otkriven slučajno, pri poseti kneza Miloša Obrenovića selu Vrbici, gde se održavala svetkovina (slavio se Sv. Arhanđel po kojem danas grad i nosi ime).

U pratnji kneza Miloša tada je bio i jedan ugledni lekar koga su meštani odveli do obližnje šume, i pokazali mu izvor „gvozdene vode“ o čijim su mu moćima neprestano pričali. Kada je lekar potvrdio ono što su lokalni seljaci već odavno znali, knez je šumu sa čudotvornim izvorom otkupio za dva srebrna pištolja i postavio temelje današnjem lečilištu.  Postala je tradicija da se voda sa izvora toči u burad i butele kao stona voda i doprema zapregama na razna mesta a na zahtev kneza Miloša Obrenovića voda je donošena i na dvor.

Kao godina nastanka Bukovičke Banje uzima se 1836., kada je uređen prostor, izgrađeni objekti, a voda dobija i prvo stručno priznanje za lekovitost. Načelnik saniteta Knjaževine Srbije dr Lindermajer prvi je izvršio detaljnu analizu vode ispod Bukulje i dao joj pozitivne ocene u svojoj knjizi „Opisi mineralnih voda“. Iste godine kada je izvršio kvalitetnu analizu vode, Lindermajer je doveo iz Šapca i prvu grupu pacijenata na lečenje u Bukovičku banju, a onda počinju da pristižu i pacijenti iz Uba, Valjeva, Kragujevca, Beograda ali i iz Pešte i Budima.

Pronalazak termalnog izvora, 1935. godine uslovio je gradnju modernog toplog kupatila, otvorenog bazena sa mineralnom vodom, jedino takve vrste u Srbiji.

Indikacije

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Bukovička banja“ Aranđelovac, na bazi lekovitosti mineralne vode, gline i klime, primenjuje najsavremenije terapijske metode u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog, kao i povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Specijalizovana rehabilitacija odraslih se sprovodi kod sledećih oboljenja, povreda i drugih poremećaja zdravlja:

Bolesti gastrointestinalnog sistema: Ulkusna bolest bez komplikacija, funkionalne bolesti želuca i creva, hronični gastritis i duodenitisi, stanje posle resekcija želuca zbog ulkusne bolesti, hronični colitis, Kronova bolest.

Oboljenja hepatobilijarnog sistema i pankreasa: Posthepatitisni sindrom, hronični hepatits, hronični nekalkulozni holecistitisi i holangitisi, bilijarne diskinezije, stanje posle hirurškog odstranjenja kalkulusa, hronični pankreatitis u fazi remisije.

Bolesti metabolizma: Šećerna bolest.

Bolesti urinarnog sistema: Pesak u mokraćnim putevima.

Bolesti respiratornog sistema: Hronični bronchitis, bronhijalna astma, hronična opstruktivna bolest pluća.

Reumatska oboljenja: Zapaljenski reumatizam, reumatoidni arthritis, behterevljeva bolest, degenerativni reumatizam, artroze, spondiloze, osteoporoza, ekstraartikularni reumatizam, fibrozitisi, miozitisi, panikulitisi, tendinitisi.

Poremećaj i oboljenja periferne cirkulacije.

Neurološka oboljenja: Oštećenja centranlog motornog neurona, oštećenja perifernog motornog neurona, multipla skleroza, parkinsonova bolest.

 

Adresa: 34300 Aranđelovac, Mišarska b.b.
Telefon: +381 34 725 250
Fax: +381 34 724 186
E-mail: office@bukovickabanja.co.rs
Website: www.bukovickabanja.co.rs